vineri, 14 decembrie 2007

Un articol de început

Acest text se doreşte a fi o schiţă de argument. Trăim într-o lume în marcată de ceea ce aş putea numi drept "tabloidizare generalizată". Lumea ia contact cu o ştiinţă aproximată de cei ce caută cu orice preţ senzaţionalul de doi bani. Pentru ei nu contează spectacolul fascinant al ştiinţei, deoarece nu sunt în stare să înţeleagă noţiuni elementare. Pentru ei ştiinţa este un soi de "fată de la pagina 5".
Din fericire, acest spectacol există cu adevărat. Iar noi vom demonstra că el este unul viu. Din multe puncte de vedere trăim vremuri extraordinare. Omul se va reîntoarce pe Lună, pentru a pregăti mai apoi prima sa debarcare pe Marte. În spaţiu vor fi amplasate noi telescoape, cu ajutorul cărora vom putea detalii de neimaginat ale lumilor îndepărtate. În curând va porni si LHC-ul, marele accelerator de la CERN, cu ajutorul căruia vom putea reconstitui aici, pe Terra, condiţiile care existau la începuturile Universului, la o fracţiune de timp infinitezimală de la declanşarea misteriosului fenomen căruia îi spunem Big Bang.
Şi să nu uităm de uimitoarele progrese din genetică. Începem să înţelegem din ce mai bine cum funcţionează extraordinarul mecanism al ADN-ului. Şi câte surprize ni se anunţă în fiecare zi din această zonă! Un exemplu: un articol publicat în PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences) arată că evoluţia omului nu a încetat, ci, dimpotrivă, s-a accelerat în ultimele 5000 de ani... Iar lista exemplelor ar putea continua.
Să nu uităm progresele din nanotehnologii, progresele din electronică, progresele din aproape orice al domeniu al tehnologiilor.
Dar, din nefericire, în ciuda minunatelor întâmplări din ştiinţă, asistăm zi de zi la promovarea celor care o atacă. La TVR vedem emisiuni care susţin ca dacă nu crezi în geocentrism, atunci eşti un ateu, un comunist etc. Pe Antena 3 aflăm că timpul se opreşte şi ca în 2012 va veni sfârşitul lumii.... în ziare sunt publicate tot soiul de năzbâtii legate de asteroidul Apophis, care ne va lovi peste câteva decenii... La noi pseudomedicina este finanţată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate... şi exemplele ar putea continua la nesfârşit.
Acesta este motivul pentru care am dorit să înfiinţăm acest blog.

Un comentariu:

  1. Bravo nn pt aceasta idee minunata cu blogul! La cat mai multe postari si sa speram ca se va face putina lumina prin cotloanele bantuite de pseudostiinta!

    RăspundețiȘtergere

Va rugam sa limitati lungimea comentariilor. Ne plac disputele, dar taria argumentelor nu se masoara in lungimea textului, ci in argumente. La argumente se poate raspunde, la vorbarie, nu. Din acest motiv imi permit sa modrez comentariile. Cele care contin nazbatii prea evidente nu vor fi publicate.