duminică, 20 septembrie 2009

cronica scepticului - episodul cincizecisişapte

În acest episod discutăm despre o gravă fraudă ştiinţifică. Aşa cum am mai spus-o, lumea ştiinţei nu este lipsită de asemenea evenimente. Oameni care îşi doresc gloria cu orice preţ manipulează în fel şi chip experimentele, numai şi numai pentru a îşi asigura prioritatea unei realizări ştiinţifice. Nu aş vrea să se creadă că fraudele sunt rare în ştiinţă, ba, dimpotrivă, sunt mai dese decât se poate crede. Dar metoda ştiinţifică, implicând o mare doză de scepticism, are mijloace puternice de apărare. Rezultatele experimentale sunt verificate şi iar verificate, pentru a se vedea dacă nu s-a strecurat vreo omenească eroare sau dacă există vreo fraudă experimentală.
În această emisiune ne ocupăm de cazul sud-coreanului Hwang Woo-Suk, cel care părea că va revoluţiona clonarea umană şi tratatamentele cu celule stem embrionare.
Acest episod a fost difuzat de către postul TvRM educaţional în ziua de 20 septembrie 2009.


Cronica scepticului - episodul cincizecisisapte
Vezi mai multe video din Blog

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va rugam sa limitati lungimea comentariilor. Ne plac disputele, dar taria argumentelor nu se masoara in lungimea textului, ci in argumente. La argumente se poate raspunde, la vorbarie, nu. Din acest motiv imi permit sa modrez comentariile. Cele care contin nazbatii prea evidente nu vor fi publicate.