miercuri, 30 septembrie 2009

Un nou set de imagini ale locului în care a aselenizat misiunea Apollo 11

Ştim că partizanii teoriilor conspiraţioniste nu bagă de seama dovezile. Bănuim că nici imaginile de mai jos nu îi vor convinge. Şi totuşi ele sunt obţinute de curând, la o a doua trecere a sondei Lunar Reconaissance Orbiter deasupra locului în care a aseleniyat modulul lunar Eagle al misiunii Apollo 11. În imagini se văd foarte clar, alături de etajul de coborâre, echipamentele lăsate pe Lună de Armstrong şi Aldrin în 1969.










Mai multe detalii despre aceste imagini puteţi găsi aici.

duminică, 27 septembrie 2009

Cronica scepticului - episodul cincizecisiopt

Am fost nevoiţi să schimbăm tema acestei emisiuni (voiam să discutăm despre cultele UFO) deoarece in săptămâna în care a trecut, nu ştim din ce misterioase motive, pseudoştiinţa a căpătat spaţii mai mari pe canalele media. La televiziuni au apărut astrologi ce preziceau evenimente care tocmai se produseseră, paranormali o căutau pe multdispăruta Elodia, iar un canal de ştiri tocmai a decis să lanseze o emisiune de pseudoştiinţă. Iar într-o publicaţie regională a apărut un articol despre un bioenrgoterapeut care are "cel mai mare flux magnetic din lume". Nu este formidabilă această realitate a Românei? Cam în acelaşi timp se descopereau cantităţi însemnate de apă pe Lună, o descoperire fundamentală care a fost trecută sub tăcere de către televiziuni. Încheiem emisiunea cu o mică introducere la tema viitoarei cronici, când vom vorbi, dacă nu ne vor împiedica arzătoare evenimente, despre cultele UFO.
Emisiunea fost difuzată de către postul TvRM Educaţional în ziua de 27 septembrie 2009.


Cronica scepticului - episodul cincizecisiopt
Vezi mai multe video din Blog

duminică, 20 septembrie 2009

cronica scepticului - episodul cincizecisişapte

În acest episod discutăm despre o gravă fraudă ştiinţifică. Aşa cum am mai spus-o, lumea ştiinţei nu este lipsită de asemenea evenimente. Oameni care îşi doresc gloria cu orice preţ manipulează în fel şi chip experimentele, numai şi numai pentru a îşi asigura prioritatea unei realizări ştiinţifice. Nu aş vrea să se creadă că fraudele sunt rare în ştiinţă, ba, dimpotrivă, sunt mai dese decât se poate crede. Dar metoda ştiinţifică, implicând o mare doză de scepticism, are mijloace puternice de apărare. Rezultatele experimentale sunt verificate şi iar verificate, pentru a se vedea dacă nu s-a strecurat vreo omenească eroare sau dacă există vreo fraudă experimentală.
În această emisiune ne ocupăm de cazul sud-coreanului Hwang Woo-Suk, cel care părea că va revoluţiona clonarea umană şi tratatamentele cu celule stem embrionare.
Acest episod a fost difuzat de către postul TvRM educaţional în ziua de 20 septembrie 2009.


Cronica scepticului - episodul cincizecisisapte
Vezi mai multe video din Blog

duminică, 13 septembrie 2009

Cronica scepticului - episodul cincizecişişase

În acest episod discutăm despre înzestrarea ştiinţei cu o pereche de ochelari de cal, care o fac să fie obtuză şi insensibilă la adevărul adevărat. Aceasta este o acuzaţie pe care mai toţi cei sunt partizanii pseudoştiinţelor o aduc celor care au nevoie de dovezi în suţinerea afirmaţiilor. Apoi vom discuta despre faptul că tranzistorul ar fi rezultatul aplicării tehnologiilor extraterestre obţinute de către pământeni în urma incidentului Roswell... Iar în final vom încerca sa vedem ce este paranormalul şi ce vrea el de la noi.
Emisiunea a fost difuzată de către postul TvRM Educaţional în ziua de 13 septembrie 2009.


Cronica scepticului - episodul cincizecisisase
Vezi mai multe video din Blog

joi, 10 septembrie 2009

Discuţii cu Michael Schermer

Vă recomand să citiţi un interviu cu Michael Shermer , cel care este, printre altele, şi scepticul revistei Scientific American. Interviul, intitulat Şcoala românească fără Darwin, în Evul Mediu a fost realizat de către Andrea Dogar şi a fost publicat în ediţia online a Evenimentului zilei în 09 septembrie 2009.
De asemenea vă recomand să citititi si o discutia online Scepticul Michael Shermer: Nicio religie nu ar trebui predată în şcoli.

luni, 7 septembrie 2009

Cronica scepticului - episodul cincizecisicinci

Începem aceasta emisiune prin a semnala o foarte bună emisiune realizata de Gabriela Firea, emisiune care a prezentat cât se poate de profesional vaccinarea anti-HPV.
După aceea trecem la ale noastre. Adică vorbim despre Marte, care ar fi trebuit să fie la fel de mare cât Luna în noaptea de 27 august... Vorbim despre monstrul din Loch Ness, care a fost localizat cu Google Earth... şi mai vorbim şi despre extraterestrul copil ucis în Mexic! La sfârşit ne permitem câteva mici consideraţii despre eliminarea adevărului de către criteriul audienţei....
Această emisiune a fost difuzată de către postul TvRM Educaţional în ziua de 6 septembrie 2009.


Cronica scepticului - episodul cincizecisicinci
Vezi mai multe video din Blog

vineri, 4 septembrie 2009

Apollo 12

Sonda Lunar Reconaissance Orbiter continuă să transmită imagini ale locurilor în care pământenii au debarcat acum 40 de ani pe Lună. În imaginea de mai jos puteţi vedea yona aselenizării misiunii Apollo 12.

 
Pentru informaţii suplimentare daţi click aici.