duminică, 7 martie 2010

Cronica scepticului - episodul şaptezecişinouă

Tema acestei ei emisuni ar putea fi "metodologia pseudoştiinţei". Dar nu putem să nu începem prin a comenta ceea ce se întâmpla pe la televiziunile noastre. Acolo vedem emisiuni în care se face reclama faţişă pentru tot soiul de produse miraculoase care fac inutil tratamentul clasic. Încă şi mai grav se întâmplă ca persoane care s-au confruntat cu probleme foarte grave in familie, legate de cancer, să organizeze emisiuni în care tot soiul de vindecători prin bioenergie şi alte asemenea să prezine "tratamente miraculoase" prin care pot trata cancerul. Punem din nou întrebarea care ne framântă: de ce realizatoarea acelei emisiuni nu a apelat la asemenea tratamente pentru a îşi salva copilul? De ce a apelat la colectari de fonduri pentru a îl trata, cu metode din acelea clasice, în străinătate?
Apoi trecem la subiectul pricipal al emisiunii şi vom cita copios dintr-un text publicat într-un supliment de sănătate al unui cotidian de largă răspândire naţională. Ni se vorbeşte acolo despre undele cerebrale. Până aici nimic de remarcat. Numai că, pe măsură ce continuăm lectura textului, constatăm că intrăm abrupt în pseudoştiinţă. Ni se vorbeşte despre creier şi funcţionarea sa într-un mod ce tine de pseudoştiinţă, se fac afirmaţii care nu au legătură cu nimic, decât cu pseudoştiinţa. Cuvinte scoase din burtă, aşezate cumva la întâmplare, cuvinte din care nu se înţelege mare lucru, vin să argumenteze afirmaţii care nu au nici o legătură cu realitatea.
Dar lucrul cel mai interesant este apelul, in argumentia amintitului autor, la o lucrare publicata undeva prin anii '70 de către Charles T. Tart; Harold E. Puthoff; Russell Targ. In acea lucrare se arata cum poate s-a demonstrat ca electroencefalograma unui subiect putea fi influenţată de la distanţă. Nu vrem să intrăm acum în detalii, dar trebuie să spunem că, la o primă vedere cel puţin, un studiu publicat cu atâţia ani în urmă, un studiu neurmat de confirmări suplimentare, ar trebui să ne stârnească suspiciunea. Te-ai aştepta ca aceleaşi rezultate să fie obţinute de laboratoare independente (mai ales dacă ţinem seama de faptul că experimentul amintit era relativ simplu şi nu impunea folosirea de echipamente scumpe sau sofisticate). Noi am căutat pe net si am gasit la Centrul de Cercetari Stanford câteva pagini din Science numrărul din 15 decembrie 2008 în care putem vedea ce a stat în calea cercetării amintite mai devereme: probleme grave de metodologie...
Emisiunea a fost difuzată de către postul TvRM Educaţional în ziua de 7 martie 2010.


Vezi mai multe video din Blog

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va rugam sa limitati lungimea comentariilor. Ne plac disputele, dar taria argumentelor nu se masoara in lungimea textului, ci in argumente. La argumente se poate raspunde, la vorbarie, nu. Din acest motiv imi permit sa modrez comentariile. Cele care contin nazbatii prea evidente nu vor fi publicate.