luni, 12 aprilie 2010

Cronica scepticului - episodul optzecşidoi

Trebuie să ne prezentam scuze pentru absenţa noastră timp de două saptămâni, dar emisiunea Cronica scepticului a intrat într-o mică vacanţă cu ocazia sărbătorilor de Paşte.
În acest episod vom vorbi despre capacitatea planetelor de a reacţiona la gândurile omului. Ideea aparţine lui Cleve Backster (articolul din linkul de pe wiki are menţiunea: This article has been nominated to be checked for its neutrality), care a descoperit ca plantele reacţionează atunci când le ameninţăm în gând! Vom discuta despre experimentul efectuat de acesta, plecând de la articolul publicat de însuşi Backster în International Journal of Parapsychology, winter, 1968. Vom incepe o primă analiză a problemelor legate de acest experiment. În primul rând este de remarcat faptul că el încearcă să folosească metoda "dublu orb", astfel încât să elimine subiectivitatea experimentatorului. Dar, din nefericire, nu îşi duce ideea până la capăt iar experimentul suferă de multe vicii metodologice, dintre care cele mai grave ţin de interpretarea rezultatelor. Desigur, poate suntem prea aşprii în judecata noastră, dar mai avem un argument pentru scepticismul nostru: repetarea experimentului de către laboratoare independente a dus la rezultate negative. Asupra problemelor legate de experimentul lui Backster vom reveni şi în episodul viitor.
Emisiunea a fost difuzată de către postul TvRM Educaţional în ziua de 11 aprilie 2010.


Vezi mai multe video din Blog

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va rugam sa limitati lungimea comentariilor. Ne plac disputele, dar taria argumentelor nu se masoara in lungimea textului, ci in argumente. La argumente se poate raspunde, la vorbarie, nu. Din acest motiv imi permit sa modrez comentariile. Cele care contin nazbatii prea evidente nu vor fi publicate.