duminică, 9 mai 2010

Cronica scepticului - episodul optzecişişase

În acest episod ne propunem, din prima, să vedem de se poate demonstra ca apa dintr-un recipient oarecare este energizată. Adevărul este că un asemenea experiment nu este deloc complicat, trebuie doar să fie respectate câteva principii elementare, care guvernează căutarea adevărului în ştiinţă. În fond, apa energizată capătă calităţi noi (cum ar fi modificare gustului) care pot fi verificate usor. Este de ajuns un test în dublu orb, prin care o persoană sa poata identifica un recipient plin cu apă energizată atunci când el se gaseşte împreună cu alte recipiente pline, la rândul lor, cu preţiosul lichid, dar care nu este enrgizat. Un experiment similar a efectuat şi scepticul James Randi. Cel care trebuia sa identifice apa energizată fiind chiar cel care o energizase! Desigur, ansa radistezică, pe care o folosea în demonstraţiile sale nu i-a fost de nici un folos. Recipientele cu apa obisnuita aduse de Randi se energizaseră la rândul lor de la apa pregatită de bioenergoterapeut! Vedeţi? În lumea asta a pseudoştiinţei dovezile nu mai au importanţă, pentru că ele vin să infirme susţineri ca cele de mai sus. Atunci se apelează la vorbe, la credinţă. Şarlatanii moderni nu vor dovezi, vor doar să poată convinge prin vorbe pe cât mai mulţi oameni.
Şi, apropo de aceşti şarlatani, mai este de remarcat faptul că în emisiunile de televiziune la care apar nu se produc dovezi, ci mărturii. Aproape la fiecare apariţie a lor există o intervenţie telefonică de mulţumire, prin care toţi telespectatorii să afle cât de eficient este terapeutul de pe ecran!
În ultima parte a emisiunii vom discuta pe larg un articol din PLOS Medicine.
Emisiunea a fost difuzată de postul TvRM Educaţional în ziua de 9 mai 2010.


Vezi mai multe video din Blog

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va rugam sa limitati lungimea comentariilor. Ne plac disputele, dar taria argumentelor nu se masoara in lungimea textului, ci in argumente. La argumente se poate raspunde, la vorbarie, nu. Din acest motiv imi permit sa modrez comentariile. Cele care contin nazbatii prea evidente nu vor fi publicate.