luni, 21 iunie 2010

Cronica scepticului - episodul nouăzecişidoi

Începem acest episod cu un comentariu: este nevoie de o emisiune Cronica scepticului în România? La această întrebare pot exista mai multe răspunsuri, dar noi îl vom oferi pe al nostru. Ideea emisiunii Cronica scepticului, a apărut, din păcate, prea târziu, în momentul în care deja pseudoştiinţa a invadat piaţa mass media din România. Aberaţiilor răspândite în presa scrisă şi în cea audiovizuală nu li s-au oferit reacţiile corespunzătoare, astfel încât prea mulţi dintre conaţionalii noştri au ajuns să creadă tot soiul de absurdităţi. Prea mulţi dintre cei din jurul nostru apelează la astrologi, bioenergoterapeuţi, biorezonanţă, cristaloterapie etc. Aşa cum arăta prietenul nostru Adi în comentariul de la emisiunea precedentă, la noi se predă la facultate homeopatia, în ciuda faptului că nu există vreo susţinere ştiinţifică serioasă în favoarea ei. Pe scurt, la noi spiritul critic a fost anesteziat de către pseudoştiinţă. Numai prin emisiuni de ştiinţă, adică din acelea în care sunt prezentate rezultatele ştiinţei, nu poate fi combătută pseudoştiinţa, pentru că nu poţi găsi prea des cercetări care să demonstreze că pseudoştiinţa nu este altceva decât o mare prostie. Din punctul nostru de vedere, emisiunile în care sunt prezentate critic subiecte ce ţin de psedoştiinţă mai au şi rolul de a ajuta oamenii să gândească singuri, să îi ajute descopere că afirmaţiile au nevoie de dovezi, care nu trebuie căutate decât în zona surselor serioase, credibile. (Aţi văzut şi duimneavoastră că adesea suntem trimişi la surse de informare de pe net, la tot soiul de bloguri, la cărţi obscure etc. pentru a se dovedi ca o anume afirmaţie este confirmată de dovezi).
După această introducere trecem la prezentarea a două exemple de pseudoştiinţă. Primul exemplu ne vine dintr-o emisiune tv, în care, deja faimosul, domn Y ne vorbeşte despre felul în care au fost teleportate virusuri... Şi se întâmpla că savanţii teleportau virusuri, dar nu ştiau unde ajungeau virusurile lor. Mare mister! Virusurile dispăreau, dar nu ajungeau niciunde! Şi misterul ar fi durat mult şi bine, dacă nu ar fi aflat că într-un alt laborator, o altă echipă de savanţi s-a îmbonăvit in corpore. La o analiză mai atentă şi-au dat seama ca simptomele bolii erau identice cu cele provocate de virusul teleportat! De aici concluzia vibe singură: virusul fusese teleportat acolo, în laboratorul în care savanţii se îmbolnăviseră... Am urmărit cu mare atenţie acest pasaj din emisiunea respectivă (din păcate nu am, deocamdată, o copie a ei) şi am remarcat că nu ni s-a spus unde şi când s-a întâmplat minunea. Dar dacă ne apucăm că cercetăm informaţiile legate de teleportare vom vedea că teleportarea care se face acum în laboratoarele lumii nu are nici o legătură cu teleportarea virusurilor, cele mai mari obiecte teleportate fiind ionii. De altfel, este bine de ştiut că avem de-a face cu o "teleportare cuantică" şi nu cu una de tip Star Trek....
Al doilea exemplu, enervant şi amuzant în acelaşi timp, l-am cules dintr-un supliment al Jurnalului Naţional. Din păcate nu am putut prezenta întreg articolul cu pricina, de aceea vă invităm să citiţi şi să comentaţi "Bariera" 2012.
La finalul emisiunii va oferim un bonus, pe care trebuie neapărat să îl urmăriţi, care încearcă să vă arate de ce nu trebuie să credeţi totdeauna ceea ce vedeţi şi de ce este bun scepticismul.


Vezi mai multe video din Blog

3 comentarii:

  1. "adesea suntem trimişi la surse de informare de pe net, la tot soiul de bloguri, la cărţi obscure etc. pentru a se dovedi ca o anume afirmaţie este confirmată de dovezi"

    corectie: se pot da si astfel de surse in cazul in care argumentele de acolo sunt corecte sau aduc dovezi bune / bibliografia unor studii facute corect; asa cum nici publicatiile asa-zis 'serioase' nu sunt prin definitie de incredere, chiar daca de obicei sunt.

    as mai face o sugestie pentru tema emisiunii, pe langa cea dinainte, si anume despre zodii&astrologie. poate s-a mai discutat, nu stiu, dar cred ca merita pus accent si pe asta deoarece as tine sa zic ca majoritatea femeilor (dar si o multime de barbati) cred in asa ceva, si putini stiu de fapt pe ce se bazeaza si nu se bazeaza aceasta "stiinta" in raport cu realitatea.

    foarte multe ziare si emisiuni matinale, foarte multe reviste pentru femei (ele sunt principala victima) contin horoscoape si fac ca zodia sa fie nu de putine ori subiect de discutie in privinta relatiilor dintre oameni si a personalitatii lor.

    emisiuni ca Urania sau Codul lui Oreste inca prind la public.

    si fiindca tot se numeste "Cronica scepticului", as putea sugera si abordarea unor aspecte din religie. stiu ca e un subiect sensibil de la care foarte multi ar face exceptie de la abordarea lui datorita credintei pe care o au sau amplorii lui care se revarsa peste tot (inclusiv in cadru legal), dar eu cred ca tocmai asta il face periculos. credinta prin definitie (in tot felul de bazaconii - ca sunt religioase sau nu, asta tine doar de nume) denota lipsa de scepticism si e o incurajare grava a lipsei de gandire critica. Romania este una din cele mai religioase tari din Europa, si asta se poate reflecta cu usurinta si in credinta in tot felul de superstitii, pseudostiinte, conspiratii, lipsa de ratiune si de interes pentru stiinta. copiilor li se predau ca fiind adevarate basme timp de 12 ani, si apoi ne miram de ce nu cred teoria evolutiei sau big bang sau alte chestii.

    multumesc

    RăspundețiȘtergere
  2. Va multumesc pentru observatii.
    Personal nu incurajez documentarea de pe bloguri, cu amendamentul ca ele sunt utile atunci cand fac trimiterile corespunzatoare catre sursele initiale, care trebuie sa fie unele serioase si credibile.
    Despre astrologie am mai vorbit si vom mai vorbi. Este un subiect vast.
    Si am mai vorbit si despre religie, in varianta sa fundamentalista, care a pornit un razboi impotriva stiintei. Credem ca in curand vom mai reveni asupra ei deoarece am gasit astea in Adevarul:
    http://www.adevarul.ro/scoala_educatie/facultate/Batalie_academica-_Dumnezeu_ia_puncte_in_fata_maimutei_0_284372115.html
    http://www.adevarul.ro/locale/timisoara/Profesori_de_renume_din_America-executati-_pentru_ca_s-au_opus_teoriei_lui_Darwin-_Ce_se_intampla_in_Romania_-_Timisoara_0_280171983.html

    RăspundețiȘtergere
  3. nici eu nu incurajez, dar din punct de vedere stiintific conteaza dovada, argumentul, nu cine il prezinta. daca este corect, poate fi scris si in Cancan. teoretic vorbind.

    parerea mea este ca religia este periculoasa pentru minte indiferent daca e in varianta fundamentalista sau nu, pentru ca:
    - credinta, chiar si moderata, in zei, spirite, fantome, afterlife si alte chestii d-astea reflecta o lipsa (mai mica sau mai mare) a gandirii logice, a spiritului critic, iar incurajarea ei are efecte si asupra altor subiecte de gandire. religia incurajeaza acest lucru.
    - biserica este finantata si incurajata puternic de stat, cu care pozeaza in tot felul de parteneriate, in timp ce educatia, cercetarea, medicina sunt la pamant. sunt sate fara scoli, unde copiii bat zeci de kilometri pentru a invata dar nu duc lipsa de cate o biserica la fiecare colt de ulita. predam homeopatie in facultati de medicina. fapte ce ma pune pe ganduri ca unora le convine de minune o natie de superstitiosi care servesc ce li se pune pe tava si nu-si pun intrebari.

    din pacate asta e una din chestiile despre care nu se vorbeste (din diverse considerente morale/legale/subiective/etc) dar care as zice ca e un motiv foarte demn de luat in calcul pentru care Romania e la ani lumina de civilizatia vestica.

    sa dau si 2 linkuri sugestive:
    http://www.evz.ro/detalii/stiri/parteneriatul-politica-biserica-o-afacere-prospera-de-20-de-ani-872942.html

    http://www.evenimentul.ro/articol/sintem-tara-cu-cel.html

    apropo de homeopatie, am vazut pe Discovery Channel (DC Romania bineinteles) reclama la un (citez) "XX- medicament homeopatic" (nu mai stiu cum se chema). nu mai spun ca, in cea mai mare parte din cazuri, la facultatile de stiinta, medicina, tehnice de aici educatia se face dupa modelul "noi memoram, nu gandim". deci cam asa se face stiinta in tara asta. cu popi care apar la televizor si spun ca lumea are 6000 de ani, dupa ultimele descoperiri.

    sper ca nu v-am enervat si n-am batut campii prea tare. :)

    RăspundețiȘtergere

Va rugam sa limitati lungimea comentariilor. Ne plac disputele, dar taria argumentelor nu se masoara in lungimea textului, ci in argumente. La argumente se poate raspunde, la vorbarie, nu. Din acest motiv imi permit sa modrez comentariile. Cele care contin nazbatii prea evidente nu vor fi publicate.