sâmbătă, 17 iulie 2010

Cronica scepticului - episodul nouăzecişicinci

În acest episod discutăm despre geocentrism. Se întâmplă că în acest secol XXI, secol în care explorarea spaţială a devenit ceva banal, să descoperim că există personaje care doresc să ne impună geocentrismul ca viziune corectă asupra Cosmosului. Chiar şi la TVR s-a simţit nevoia unei emisiuni în care se incerca impunerea geocentrismului. Desigur, avem de-a face cu un fundamentalism agresiv. Unul dintre promotorii geonetrismului de la noi chiar este foarte suparat pe ştiinţă. Iata ce spune el:
Toate acestea au început în „renaşterea” păgânismului cu Copernic, Bruno, Galilei, Kepler, Newton şi toţi ceilalţi savanţi cabalişti şi astrologi mai mult sau mai puţin ascunşi, ce au elaborat prin teoriile lor o lume virtuală, un univers al omului cu legi astrofizice şi chimice omeneşti şi mincinoase! Acestea sunt printre altele heliocentrismul, gravitaţia, chimiile, biologia şi geologia evoluţionistă şi în zilele noastre noua astrofizică, bazată pe rătăcirile lui Einstein, Sagan, Hawking şi ceilalţi rătăciţi şi înşelaţi de cel rău.
si, in altă parte:
In general vorbind, toate elucubraţiile astronomice, începând chiar cu cele ale lui Ptolomeu însuşi au apărut în momentul în care, în loc să se limiteze la cunoştinţele de clară trebuinţă, cum ar fi cele ale mişcărilor lunii, soarelui şi zodiacului, oamenii s-au străduit să urmărească parcursul tuturor planetelor. Desigur că şi ele îşi au rostul şi sensul lor în iconomia cosmică, Dumnezeu nu face nimic zadarnic şi absurd. Dar, să spunem că nouă nu ne este de folos a cunoaşte mişcările complexe ale planetelor, ci numai în cazul păcătos când astronomii sunt în acelaşi timp şi astrologi, cum a fost de fapt cazul tuturor, de la Ptolomeu până la Newton cel puţin. Şi atunci înţelegem de ce trebuiau cunoscute în detaliu acele mişcări, pentru a stabili efemeride şi predicţii astrologice
Descoperirea lunetei şi telescopului a complicat şi mai mult lucrurile, oamenilor li s-a părut că văd tot felul de sateliţi, mişcări ciudate retrograde, mai nou se descoperă noi planete, galaxii, ca să nu mai vorbim de ipotezele de tip SF ca big-bang, găuri negre, universuri paralele, etc. Poate că aceste aberaţii şi erezii nu ar fi apărut dacă observaţiile s-ar fi limitat la mişcările celor trei: luna, soarele şi zodiacul, pământul fiind cum am mai mărturisit, în centru şi nemişcat.
Dar nu credem că trebuie să acuzăm numai fundamentalismul pentru faptul că aceste idei incep să se răspândească prin intermediul Internetului. Poate că ar terbui să ne gândim şi la felul în care ni s-au predat la şcoală cunoştinţele despre astronomie. Avem de-a face mai degrabă cu un şir de enunţuri, de tipul magister dixit, iar elevii nu sunt îndrumaţi şi încurajaţi să găsească dovezile corespunzătoare. Iar în ceea ce priveşte faptul că Pământul se roteşte avem o sumedenie de dovezi. În emisiune vom prezenta numai două: forţa Coriolis (care produce, printre altele, efecte meteorologice ) şi pendulul lui Foucault. Pe chatul revistei Ştiinţă şi tehnica a intrat un personaj care afirma cu vehemenţă că aceste două dovezi confirmă tocmai geocentrismul! Tare ciudat lucru... De fapt nu este nici o ciudăţenie, ci numai ignoranţă crasă. Ni se aduceau drept argumente faptul că forţa coriolis la Ecuator este zero (este normal să fie zero, deoarece avem de-a face cu un produs vectorial) şi pendulul lui Foucault nu mai indică nimic, tot la Ecuator (şi asta e normal să fie aşa, deoarce perioada de rotaţie a pendulului lui Foucault este proporţională cu sinusul latitudinii). Cu asta vrem să spunem că se întâmplă adesea (şi asta nu numai la fundamentaliştii de orice fel) să se construiască teorii absurde, în absenţa unei înţelegeri minime a fizicii elementare.
Această emisiune a fost difuzată de postul TvRM în ziua de 11 iulie 2010.
PS: Începând de săptămâna viitoare, emisiunea Cronica Scepticului va fi difuzată marţea, de la ora 16:30. Cei care nu aveţi această emisiune în grila difuzorului de cablu o puteţi urmări aici.


Vezi mai multe video din Blog

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va rugam sa limitati lungimea comentariilor. Ne plac disputele, dar taria argumentelor nu se masoara in lungimea textului, ci in argumente. La argumente se poate raspunde, la vorbarie, nu. Din acest motiv imi permit sa modrez comentariile. Cele care contin nazbatii prea evidente nu vor fi publicate.