vineri, 3 decembrie 2010

Cronica scepticului - episodul 114

Acest episod este dedicat ştiinţei. Nu ne îndreptăm atenţia către pseudoştiinţificii care ne invatează din direcţii neaşteptate, ci ne vom concentra asupra unora dintre porblemele pe care le putem identifica in lumea stiintei adevărate. Vom vorbi despre NASA, care ne anunţă descoperirea unui obiect extraordinar în vecinătatea noastră. Obiectul nu este extraordinar şi nici ştirea nu este chiar nouă, ea datând din decembrie 2009. De ce se foloseste o asemenea strategie de PR? Chandra, telescopul care a dus la descoperirea anunţată de NASA, are nevoie de finanţări pentru a îşi continua activitatea. Iar pentru a le obţine este nevoie, uneori, din păcate, şi de acest spectacol mediatic pe care noi îl considerăm de atât inutil, cât şi de proastă calitate... iar îndreptarea către derizoriu a uneia dintre cele mai valoroase centre de cerceare a pământenilor nu poate decât să ne stârnescă o mare îngrijorare.
În a doua parte a emisiunii vom vorbi despre un articol publicat în revista Science în 9 octombrie 2009 sub titlul: "Reactome array: Forging a link between metabolome and genome". Articolul era extrem de promiţător deoarece reprezenta o revoluţie în studiul metabolismului celular. Dar, imediat după publicare, au început să apară voci extrem de critice, care semnlau greşeli grave în conţinutul articolului. Practic, chimia descrisă acolo era una imposibilă. Redacţia revistei Science a cerut lămuriri suplimentare, ele au venit dar nu au satisfăcut pe critici, care au început să devină din ce în ce mai vehemenţi. Nu i-a liniştit nici măcar intervenţia lui Richard Roberts, laureat Nobel, care venea să confirme corectitudinea articolului. În cele din urmă, după o anchetă a Consiliului National Spaniol pentru Cercetare, articolul a fost retras... Nu ştim dacă avem de-a face cu o fraudă ştiinţifică (asta ar fi extrem de grav, pentru că în redactarea articolului au fost implicaţi cercetători de la mai multe centre importante din Europa). Lucrurile rămân grave, pentru că ni se semnlează din nou o problemă cu care se confruntă ştiinţa zilelor noastre. Din cauza fondurilor insuficiente se fac paşi prea rapizi, fără a se încerca o analiză profundă a rezultatelor trimise către publicare. Un articol publicat în Science aduce bani pentru finanţare, aşa că graba devine cumva un element esenţial. Dar ne este clar că această viziune nu poate avea decât consecinţe dezastruoase pentru ştiinţă.
Al treile caz pe care îl prezentăm l-am cules din numărul din 30 septembrie 2010, al revistei Nature. Acolo am găsit un articol cu un titlu extrem de scurt: "SABOTAGE!". Subtitlul spune foarte multe: "Postdoc-ul Vipul Bhirgu a distrus experimentele colegului său. A fost surprins de o cameră ascunsă, care a arătat o parte mai puţin cunoscută a răutăţii în ştiinţă."
Emisiunea a fost difuzată de postul TvRM în ziua de 26 noiembrie 2010.

Cronica scepticului - episodul 114

Vezi mai multe video din blog

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va rugam sa limitati lungimea comentariilor. Ne plac disputele, dar taria argumentelor nu se masoara in lungimea textului, ci in argumente. La argumente se poate raspunde, la vorbarie, nu. Din acest motiv imi permit sa modrez comentariile. Cele care contin nazbatii prea evidente nu vor fi publicate.