luni, 10 ianuarie 2011

Cronica scepticului - episodul 118

În acest prim episod al anului 2011 începem prin a prezenta rezultatele slabe ale tinerilor români la testele PISA 2009. Dacă doriţi să vă formaţi şi dumenavoastră propria părere, puteţi citi documentaţia completă a acestor teste accesânt siteul PISA 2009. Veţi vedea că suntem pe ultimele locuri în Europa, la citit, matematică şi ştiinţă. Credem că problema aceasta nu este conectată cu lipsa de inteligenţă sau cu lipsa de cunoştinţe a românilor. De fapt testele PISA nici nu verifică aceste aspecte. Se încearcă altceva, şi anume verificarea capacităţii de a folosi cunoştinţele dobândite pentru a rezolva diferite probleme concrete. Nu li se cere tinerilor să rezolve probleme complicate, ci să interpreteze rezultate. În acest fel se verifică felul în care au fost dobândite cunoştinţele: prin memorare sau prin înţelegere. Aici credem că este marea noastră problemă: suntem învăţaţi să memorăm ceea ce ni se spune şi nu ni se dezvoltă acel spirit critic care ne+ar ajuta să ne descurcăm onorabil atunci când suntem confruntaţi cu probleme noi şi concrete. Dincolo de rezultatele PISA, suntem îngrijoraţi de o constatare mai general: capacitatea de interpretare a informaţiilor, gândirea critică, este diluată la noi. Suntem "ajutaţi" în această direcţie nu numai de şcoală, ci şi de o bună parte din mass media.  La noi, vorbăria goală devine argument, iar faptele, dovezile, sunt trecute într-un plan secundar, în cre ele nici nu mai contează. Consecinţele se văd deja: 44% dintre români sunt geocentrişti, iar teoria evoluţiei este falsă pentru majoritatea elevilor români... Ce ne aşteaptă în viitor? Nu ne putem hazarda în predicţii, dar este sigur un lucru: un popor lipsit de gândire critică este uşor de manipulat. Oricând se pot găsi cuvintele care să convingă de orice absurditate. Un exemplu în acest sens este neîncrederea în vaccinuri consturită printr-o propagandă extrem de agresivă.
În a doua parte a emisiunii îndrăznim să prezentăm un dialog pe care l-am avut cu o doamnă astrolog cu vreo patru ani în urmă. Secvenţa am extras-o dintr-o emisiune difuzata de Antena 2, care avea drept temă pericolele legate de asteroizi. Cum la noi nu se poate discuta despre astronomie fără ca specialistul în astrologie să fie prezent, am avut surpriza să ma regăsesc în studiou alături de respectiva doamnă. Vă mărturiesc că emisiunea a fost interesantă, moderatorii discuţiei fiind nişte persoane de-a dreptul încântătoare. Probleme am avut cu astrologul. A început prin a spune ca Einstein considera astrologia ca fiind o ştiinţă serioasă. Am ripostat, rugând să mi se spune unde şi când a spus Einstein acest lucru minunat. Răspunsul a fost unul vag, iar eu, politicos, am sugerat să se verifice în bazele de date care conţin tot ceea ce as spus sau a scris Einstein. Eu verificasem deja şi această năzdrăvănie nu apare. Apare doar în manualele de astrologie, fiind, cu tot respectul, un fals. Spre sfârşitul emisiunii nu am mai avut răbdare şi am pus o întrebare pe care o puteţi vedea în secvenţa cu care ilustrăm această emisiune. Nu credem că mai sunt necesare alte comentarii.
Emisiunea a fost difuzată de postul TvRM în ziua de 8 ianuarie 2011.

Cronica scepticului - episodul 118

Vezi mai multe video din blog

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va rugam sa limitati lungimea comentariilor. Ne plac disputele, dar taria argumentelor nu se masoara in lungimea textului, ci in argumente. La argumente se poate raspunde, la vorbarie, nu. Din acest motiv imi permit sa modrez comentariile. Cele care contin nazbatii prea evidente nu vor fi publicate.