duminică, 23 ianuarie 2011

Cronica ST - episodul nouăzecişipatru

În acest episod începem un microserial, în care vom încerca să marcăm cele mai importante descoperiri ale primului deceniu al acestui secol. Veţi vedea că multe dintre răspunsurile pe care le oferă acum ştiinţa, nu fac altceva decât să deschidă calea către noi enigme. Iată, de exemplu, ceea ce se numea "junk DNA", adică ADN-ul noncondant. El reprezintă peste 80% din ADN-ul nostru. Se credea că acesta este un soi de balast, un rest rămas acolo pe parcursul evolutiei noastre. Acum ştim că nu este aşa, ştim că această porţiune a ADN-ului are o mare importanţă pentru exprimarea genelor şi pentru multe dintre întâmplările din celulele noastre. Nu putem intra acum în detalii, dar credem că dacă veţi da clic aici veti afla măcar o parte dintre stirile din ultima vreme legate de acest ADN "inutil"...
A doua descoperire importantă din acest prim deceniu este legată de materia şi energia întunecată. În reţeta Universului nostru materia obişnuită, cea care este accesibila nouă, reprezintă numai vreo 4%. Mai avem 26% materie întunecată şi 70% energie întunecată... Dintr-o dată Universul nostru devine şi mai misterios. Nu ştim din ce este "fabricată" această materie întunecată, nu înţelegem prea bine evoluţia energiei întunecate. Dar aceste două ingrediente sunt vitale în evoluţia Universului, căci ele îi scriu atât istoria trecută, cât şi cea viitoare. Un articol interesant pe această temă găsiţi aici.
S-a mai întâmplat ceva în acest prim deceniu. Am reuşit să întreprindem studii de biologie moleculară asupra unor specii dispărute. Am început să secvenţiem genomul omului de neanderthal şi am reuşit să cartăm genomul mamuţilor!
În ultima parte a emisiunii vorbim despre Marte. În ultimul deceniu această planetă ne-a adus multe surprize, transmise prin intermediul sondelor pe care le-am trimis să o exploreze. Am aflat că pe Marte se află multă apă (îngheţată) şi că în atmosfera sa se găsesc mici cantităţi de gaz metan. Dacă vom lua în considerare numai aceste două aspecte şi dintr-o dată ni se conturează o ipoteză la care merită să medităm. Pe Marte ar putea să existe viaţă!
Emisiunea a fost difuzată de către postul TvRM în ziua de 22 ianuarie 2011.


Cronica ST - episodul nouazecisipatru

Vezi mai multe video din blog

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va rugam sa limitati lungimea comentariilor. Ne plac disputele, dar taria argumentelor nu se masoara in lungimea textului, ci in argumente. La argumente se poate raspunde, la vorbarie, nu. Din acest motiv imi permit sa modrez comentariile. Cele care contin nazbatii prea evidente nu vor fi publicate.