sâmbătă, 15 ianuarie 2011

Cronica ST - episodul nouăzecişitrei

In dimineaţa zilei de 5 ianuare s-a produs un fenomen astronomic spectaculos, vizibil şi din România. Este vorba despre o eclipsă parţială de Soare. Condţiile meteo favorabile în multe locuri din România au permis astronomilor amatori să transforme acest eveniment într-un adevărat spectacol. Nu putem să nu ne bucurăm atunci când descoperim rezultatele entuziasmului lor. În primul rând trebuie să îl remarcăm pe prietenul nostru Cătălin Panduru, care a reuşit să obţină, probabil, cel mai spectaculos set de imagini ale acestei eclipse ce au fost realiazate pe această planetă. Nu vrem să comentăm acum aceste fotografii, imaginile le puteţi admira în toată splendoarea lor pe siteul său. Pe de altă parte, pe tot cuprinsul ţării observatoarele astronomice populare au deschis larg porţile cu această ocazie pentru sute de vizitatori. Unele dintre ele au reuşit să efectueze transmisii în direct ale evenimentului, care astfel a putut fi văzut din faţa calculatorului de către cei ce nu au avut bucuria unui cer senin. Alexandru Dumitriu, un tânăr astronom amator entuziast, ne-a trimis un scurt videoclip al eclipsei, realizat la Astroclubul Călin Popovici din Galaţi, unde Tercu Jan a reuşit să echipeze observatorul astronomic cu echipamente de mare performanţă. Vedeţi? În ciuda pesimismului pe care îl afişăm la Cronica scepticului, în România se conturează grupuri de tineri pasionaţi de ştiinţă, în cazul acesta de astronomie.
În a doua parte a emisiunii vom prezenta cinci direcţii de dezvoltare, despre care IBM consideră că ne vor schimba stilul de viaţă. Veţi vedea că vom avea acces la chat 3D, bateriile de laptop vor avea o capacitate de 10 ori mai mare decât în prezent, vom avea la dispoziţie sisteme de navigaţie care ne vor ajuta să ajungem în cel mai scurt timp la destinaţie, senzori miniaturali ne vor ajuta pe fiecare dintre noi să monitorizăm mediul înconjurator, iar energia risipită prin căldură de marile sisteme de calculatoare va fi recuperată. Sunt idei genereoase, toate aceste cinci inovaţii anticipate de IBM. Rămâne doar să vedem cum ne vor modifica stilul de viaţă. Calculatorul şi internetul aui facut-o deja!
Această emisiune a fost difuzată de către postul TvRM în ziua de 14 ianuarie 2010.

Cronica ST - episodul nouazecistrei

Vezi mai multe video din blog

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va rugam sa limitati lungimea comentariilor. Ne plac disputele, dar taria argumentelor nu se masoara in lungimea textului, ci in argumente. La argumente se poate raspunde, la vorbarie, nu. Din acest motiv imi permit sa modrez comentariile. Cele care contin nazbatii prea evidente nu vor fi publicate.