luni, 28 martie 2011

Cronica ST - episodul 103

În acest episod începem prin a prezenta un robot, un android, o maşinarie care poate imita foarte bine expresiile umane. Este Geminoid DK, primul android japonez care imita o faţă europeană şi primul android cu.... barbă! Aici sunt două lucruri de remarcat, una dintre remarci se regăşte în emisiune. Este vorba despre o remarca a lui Asimov, care spunea că un robot încetează a mai fi robot în clipa în care nu mai avem posibilitatea de a deosebi maşina de om. A doua remarcă se leagă de ceea ce se întâmplă acum în Japonia cu reactoarele nucleare de la Fukushima. Japonezii construiesc roboţi care imită foarte bine omul, japonezii construiesc roboţi incredibili. Unde este robotul care sa intervină în problemele legate de reactorul nuclear de la Fukushima? Credem că viitorul depinde (şi) de încrederea noastră în maşinăriile care ne pot prelua o parte dintre sarcinile noastre. De fapt, această încredere nu există. Există doar reclame şi, poate, speranţele unora dintre noi.
Apoi vom vorbi despre un alt robot, unul care nu seamănă cu omul, un robot utilitar. Nu ştim dacă acest robot va ajunge să îndeplinească misiunile pentru care a fost programat, dar ne place, pentru că ne oferă speranţa că NASA încă mai este interesată de explorarea planetară. Este vorba despre Athlete, care ar putea să contribuie la explorarea planetelor extraterestre cu echipaj uman. Ştim că programele ambiţioase ale NASA au fost anulate, dar speranţa ne rămâne.
În ultima parte a emisiunii vorbim despre un spectaculos (nu este o formulă jurnalistică) lac de pe Titan: Ontario Lacus.
Emisiunea a fost difuzată de către postul TvRM în ziua de 25 martie 2011.

Cronica ST - episodul 103

Vezi mai multe video din blog

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va rugam sa limitati lungimea comentariilor. Ne plac disputele, dar taria argumentelor nu se masoara in lungimea textului, ci in argumente. La argumente se poate raspunde, la vorbarie, nu. Din acest motiv imi permit sa modrez comentariile. Cele care contin nazbatii prea evidente nu vor fi publicate.